10 fakta om Internationella vattendagen

Vatten är en bristvara. Vi har sammanfattat för dig i 10 korta fakta vilka humanitära problem vi kommer att möta de närmaste åren med klimatrelaterad vattenbrist och varför det snart kommer att finnas mer plast än fisk i havet.

10 fakta om vatten

1. Vi upplever en "vattenkris"

Omkring 2,2 miljarder människor världen över har inte tillförlitlig tillgång till rent vatten. Även om drygt två tredjedelar av jordens yta är vatten, är bara mindre än 3 procent av det drickbart. Tyvärr är fördelningen av tillgängligt dricksvatten geografiskt mycket ojämn: i synnerhet Afrika kämpar redan med dramatisk vattenbrist i vissa regioner, men situationen försämras också snabbt i Sydamerika och Asien på grund av klimatförändringarna.
Människor eller familjer i världens fattigare regioner är särskilt drabbade – och där särskilt på landsbygden.
Enligt 2021 års siffror från UNICEF bor mer än 1,42 miljarder människor världen över i områden med generellt hög eller extremt hög vattentrygghet, inklusive 450 miljoner barn.

2. Förorenade vattenkällor som källor till infektionssjukdomar

På många håll finns tillgång till vatten, men kvaliteten är dålig och vattnet är förorenat. Till exempel, på grund av översvämningar under regnperioden, är många dricksvattenkällor tillfälligt förorenade och kan inte användas under en längre period av året. Vi lanserade ett klimatskyddsprojekt för att garantera familjer i Bangladesh tillgång till rent dricksvatten. Mer om det snart här på bloggen.

3. Enbart rent räcker inte, vatten måste också vara "säkert".

Vatten är endast säkert att använda när det är tillgängligt för människor nära hemmet, tillgängligt när de behöver det och, naturligtvis, fritt från föroreningar. Även om det finns vattenkällor på många ställen är tillgången till dem ibland osäker, till exempel på grund av inbördeskrig eller för att våren eller flodbädden torkar upp säsongsvis.

4. Utan vatten för sanitet sprids sjukdomar snabbare

Inte bara dricksvatten är nödvändigt för att överleva. Vatten är också absolut viktigt för hygienändamål, annars sprids sjukdomar snabbare. I Sudan, till exempel, har ett kolerautbrott krävt över 400 liv sedan 2016. Tvål är också viktigt för att bakterier och virus inte ska ha en chans!

5. Hämta vatten istället för att plugga

På många ställen är det barnen som måste gå långa sträckor för att hämta vatten från brunnar medan deras föräldrar jobbar på fälten och sköter boskapen. Det gör att många barn inte kan gå i skolan och måste därför klara sig utan utbildning.

6. Corona, klimatförändringar & Co

Under kriser som covid19-pandemin förvärras situationen för många människor som lever under dåliga förhållanden och tillgången till vatten blir ännu svårare. Till exempel, i Syrien, under de senaste 11 åren av inbördeskrig, har vattenförsörjningen i vissa regioner regelbundet kollapsat och drabbat miljontals människor.

7. Vattensäkerhet för alla

Mot bakgrund av den globala vattenkrisen lanserade UNICEF initiativet "Vattensäkerhet för alla" . Med olika projekt världen över bör framför allt de fattigaste barnen och familjerna få hjälp. Men tillgången på dricksvatten (och mat) börjar också bli knapp i Ukraina .

Så mycket för de humanitära problem vi har med vattenförsörjningen över hela världen. Tyvärr brottas även miljön och djuren med att tillgången till vatten blir allt svårare.

Ett av de största problemen är och förblir föroreningen av vattendrag och hav - orsakade av människor:

8. Som plast i havet istället för sand vid havet

Enligt uppskattningar flyter för närvarande omkring 150 miljoner ton plast i havet. Om vi inte gör något åt det kommer det år 2050 att finnas mer plast än fisk i våra hav. Här kan du ta reda på hur plast kommer ut i havet i första hand, vilket avfall som utgör merparten av det och vad du kan göra åt det.

9. Great Pacific Garbage Patch

The Great Pacific Garbage Patch är en av 5 gigantiska sopor som kretsar runt våra hav. Den är nu cirka 19 gånger så stor som Österrike! Mer än hälften av skräpet sjunker till havsbotten, resten sprids på stränder från Sydhavet till polarområdena via dessa rörliga öar av plast. Förresten, dessa mega sopstrudel kan redan ses från rymden - bravo!

10. Globala marina skyddade områden

Överfiske, föroreningar och klimatkrisen gör livet svårt för havsdjur. Greenpeace har åtagit sig ett globalt nätverk av marina skyddade områden så att de kan återhämta sig. Uppropet i ämnet har nästan nått sitt mål på 500 000 underskrifter - skriv under den också och hjälp till att skydda våra hav för framtida generationer!

Produkter vi rekommenderar