Eko-Enzymer: En ny generation av naturliga kosmetiska ingredienser

Världen är full av fascinerande växter. Olika delar av en enda planta kan ge olika aktiva ingredienser för kosmetika.

Beroende på hur en råvara utvinns från en växt, till exempel genom olika förhållanden vid pressning eller olika typer av extraktion, varierar även dess sammansättning. På så sätt uppstår många dyrbara, naturliga ingredienser som vi känner igen som högkvalitativ naturkosmetika.

På grund av deras komplexa sammansättning uppvisar naturliga kosmetiska råvaror ofta en bredare vårdeffekt än syntetiska. För att nämna ett exempel har druvkärneolja antiinflammatoriska, läkningsfrämjande och antioxidativ verkan och stärker huden och bindväven. Dessutom lindrar den atopiskt eksem, mjäll och akne.

Trots detta underbara utbud av möjligheter kommer vi inte sluta leta efter nya växtbaserade ingredienser som ersätter eller överträffar syntetiska eller råvaror av animaliskt ursprung. Genom att göra detta har vi upptäckt en ny och fascinerande värld av ekologiska, fermenterade ingredienser.

Vi känner till fermentering som en mikrobiell omvandling av ekologiska råvaror för produktion av livsmedel eller delikatesser såsom surkål, kimchi, ost, tempeh, öl eller vin. När den används för kosmetika finns ett enormt potential för nya, extraordinära ingredienser. Därutöver tillkommer ovanliga växter jästanken: pumpa, bambuskott, chili eller citron - mycket är möjligt.

Enzymerna erhållna efter omvandlingen av mikroorganismer såsom Lactobacillus tolereras ofta särskilt väl och har ett stort antal olika vårdande effekter beroende på råvara. Det bästa: En mängd värdefulla växtingredienser blir tillgängliga efter denna process! Några exempel:

  • Kokosferment (Lactobacillus & Cocos Nucifera Fruit Extract): Enzymet framställs från kokosnötkött och är vårdande samt intensivt fuktgivande. Särskilt spännande är dess antimikrobiella aktivitet, varigenom konventionella syntetiska konserveringsmedel kan ersättas av denna naturliga ingrediens.
  • Chiliferment (Lactobacillus/Capsicum Frutescens Fruit Ferment Extract): Till skillnad från extrakt av chili, har capsaicinoider som erhålls genom fermentering ingen irriterande effekt, utan till och med en förebyggande effekt mot irritation. Chiliferment stimulerar blodcirkulationen, vilket gör att näringsämnen bättre kan absorberas av huden. Vid hårvård stärks hår och hårbotten och hårväxten främjas.
  • Pumpaferment (Lactobacillus/Pumpkin Fruit Ferment Filtrate): Detta dyrbara ferment av A-vitamin rik pumpa har mjukgörande och utjämnande verkan genom en mild peelingeffekt. Skadat och sprött hår blir intensivt vårdat. Den fuktgivande och utjämnande effekten ger en frisk lyster från rot till topp.

Produkter vi rekommenderar